Een tijdje geleden kreeg ik de vraag: ‘Lisette, ik zie aan je foto’s dat jij niet bepaald de slankste bent. Waarom zou je mij dan wel kunnen helpen met afvallen?’ Hoewel ik deze vraag wel heel erg direct vond, werd het me wel pijnlijk duidelijk dat ik eens een blog mocht besteden aan mijn eigen zoektocht naar een gezond gewicht en verantwoord afvallen.

Hier schrijf ik ‘mijn verhaal’ op waarbij ik beschrijf hoe ik af wil vallen van 96 kilo na mijn eerste zwangerschap naar 65 kilo zonder (crash)dieet. Door gewoon en gezond plantaardig te eten!

Als jong meisje en tiener had ik nooit heel veel problemen met mijn gewicht. Ik wilde zoals zo veel meisjes wel wat slanker zijn, maar het hoefde zeker niet. Ik had een gezond gewicht. Toen ik 18 jaar was ging ik uit huis en op kamers. Studeren in Nijmegen, wow wat was dat een geweldige tijd! Maar ook een tijd met veel biertjes en hapjes en lekker eten. Uiteindelijk ging ik samen wonen met mijn man, destijds mijn vriend, en wij vonden het heerlijk om samen films te kijken met een wijntje en een toastje 😉 Wij zijn echte gezelligheidsdieren en daar hoort wat te happen bij!

Al gauw kon ik dus zeker weten wel wat kilo’s kwijt!

En toen ging het mis. Ik ging op dieet en viel snel veel kilo’s af. Motivatie en doorzettingsvermogen is namelijk niet het probleem. Toen het dieet ‘klaar’ was vlogen de kilo’s er dubbel en dwars weer bij. Ik was namelijk wel succesvol afgevallen, maar had totaal geen verandering in mijn levensstijl bereikt. Ik had geen extra kennis op gedaan en ik beloonde mezelf met het lekkere eten dat ik mezelf zo lang ontzegt had. Want ik had zo hard mijn best gedaan haha… 

Ik belandde van de ene hype in de andere. Sonja Bakker, koolhydraat arm, etc. Telkens viel ik even af en kwam het er daarna dubbel weer bij. Het is me nooit meer echt gelukt om stabiel te blijven in mijn gewicht. Ik was wel altijd druk met eten. Dit kan ik wel eten, en dit niet. Hoeveel calorieën zit er in dit product. Is dit gezond? Hoeveel fruit mag ik wel of niet? Eigenlijk was ik ‘chronisch’ op dieet. Inmiddels waren we van Nederland naar Frankrijk verhuisd en van Frankrijk naar Denemarken (Kopenhagen). Ook werden wij zwanger. Dolgelukkig waren we daarmee! Uiteraard is diëten tijdens een zwangerschap uit den boze en ik stopte daar ook meteen mee. Met als resultaat dat mijn lijf in shock raakte (én zwanger én ineens een normale hoeveelheid voedsel.. whaaat?? opslaan! ). Aan het einde van de zwangerschap was ik 50% in lichaamsgewicht aangekomen! Echt waar. Bij de start van de zwangerschap woog ik 70kg. Aan het eind maar liefst 105 (na de bevalling 96) Ik was woest op mijn lijf. Maar vooral op mij zelf. Hoe had ik dit nou weer kunnen laten gebeuren. Ik zie zoveel mensen om mij heen die slank zijn en gezond en helemaal niet zo bezig zijn met hun eten en voor mij was het zo’n beetje een dagtaak. Terwijl ik er van overtuigt was dat dat voor mij ook niet zo hoefde te zijn. Ik ben niet ziek, heb geen afwijkingen en zou dus niet anders met eten om hoeven te gaan dan andere mensen. 

 

 

Omdat ik niet meer afhankelijk wilde zijn van hypes op internet en diëten en weet ik het wat allemaal heb ik de hulp ingeroepen van een gewichtsconsulente. Zij heeft mij heel fijn met beide benen op de grond gezet en samen hebben we een goede start gemaakt op weg naar een gezond gewicht voor mijzelf. Voor mij was dit echter niet voldoende. Ik was inmiddels natuurlijk mama en wilde voor mijn gezin ook in staat zijn om een gezonde voeding op tafel te zetten, zodat de kinderen ook gewoon gezond zouden zijn en niet in de toekomst ook steeds calorieën zouden tellen zoals ik. Dus ik schreef me in voor de opleiding tot gewichtsconsulent. Eigenlijk puur uit eigen interesse om mijn kennis rondom voeding te ontwikkelen. Ik kreeg er echter zoveel plezier in en merkte ook in mijn omgeving zo’n grote behoefte aan echte kennis rondom eten, ipv wat de een of andere nieuwe goeroe op internet nou weer riep, dat ik besloot er mijn beroep van te maken!

Ik vind het zelfs zo leuk en interessant, dat ik in de toekomst diëtiste wil worden.

De foto’s in dit blog zijn sommige van de weinige foto’s die ik van mijzelf vond na de bevalling van Mads. Ik was op zoek gegaan naar een paar foto’s vanuit die tijd. Dat bleek niet zo gemakkelijk haha. Uiteraard vond ik ongeveer 5000 van de kleine, maar van mij niet zoveel. Zoals het zo vaak gaat bij mensen die niet zo blij zijn met hun lichaam staan ze liever achter de camera 🙂 Gelukkig heb ik deze foto’s nog wel van onze eerste vakantie als gezin, waarbij we 2 weken naar het prachtige Jordanië zijn gegaan. Mads was hier ruim een half jaar oud alweer.

 

Toen ons gezin kwam, was het niet alleen belangrijk voor mij om gezond te leven en een gezond lijf hebben voor mijzelf en fit te zijn voor mijn gezin. Ook de gezondheid van de planeet begon steeds een belangrijker rol te spelen in ons leven. Ik begon ineens na te denken namelijk over wat voor wereld we na laten voor onze kinderen en toekomstige generaties. Niet dat ik daar eerder niet over nadacht, maar nu kwam het ineens wel heel dichtbij en werd het heel belangrijk. En toen ging ik mee naar de veggieworld beurs in Utrecht. Ik schreef me in voor de vegan challenge met de gedachte, we zien wel wat ik er van vind en hier zijn we dan nu. Wij eten niet alleen plantaardig en vervangen langzamerhand alle dierlijke producten uit ons dagelijks leven, maar ik heb er ook nog eens mijn werk van gemaakt om niet ‘gewoon’ gewichtsconsulente te zijn.

Maar een ‘plantaardige gewichtsconsulente’.

Hoe kan het ook anders? Toen ik me verder ging verdiepen in gezonde voeding. (Verder dan de schijf van vijf bedoel ik dan) en achter al het wetenschappelijk onderzoek kwam dat een plantaardig voedingspatroon ondersteunt als allerbeste optie voor onszelf, de planeet en uiteraard het dierenwelzijn (grotendeels dankzij de fantastische website van nutritionfacts). Waarom zou je dan niet op zijn allerminst plantaardig willen eten? Je kunt jezelf optimaal voeden en beschermen tegen allerlei ziektes en ongemakken en diezelfde voeding is tegelijkertijd ook nog eens het allerbeste voor de planeet!

Mads, 4 jaar | Indy, 2 jaar | Vik, gloednieuw!

Inmiddels zijn wij thuis met zijn vijven en weeg ik goddank geen 96 kilo meer 🙂
Ik heb voor mijzelf een goede balans gevonden in gezond eten, zonder daar de hele dag mezelf druk over hoeven te maken. Ik ben niet meer afhankelijk van crash diëten en voeding hypes en misschien nog wel het fijnst van alles! Geen gejojo meer! Dit alles, omdat ik zelf de kennis op heb gedaan om een uitgebalanceerde plantaardige voeding samen te stellen!

Een gezond en plantaardig voedingspatroon is super lekker en ook nog eens helemaal niet ingewikkeld! Waar eten eerder een strijd was en voornamelijk ging over wat ik allemaal ‘niet mocht’ eten geniet ik nu juist enorm van de heerlijkste gezonde maaltijden met hier en daar een keer een ongezonde snack tussendoor. Want laten we eerlijk zijn. Gezond eten hoeft ook niet altijd en overal 100% van de tijd. Als er dus maar een goede balans is. Voor mezelf vind ik het belangrijk om weer een gezond gewicht te bereiken. Voor mij houdt dat in zo’n 65 kilo. Dat is echt niet zo heel weinig, want ik ben helemaal niet zo groot. Ik pin me ook niet zo vast op een kilootje meer of minder en ik heb zeker niet het doel om een hashtag fitgirl te worden :D.  Het gaat om wat het betekent. Dat ik me fit voel. Dat ik lekker in mijn vel zit en dat ik kleding kan kopen waar ik me lekker bij voel. Daarbij vind ik uiteraard het idee dat wij als gezin niet bijdragen aan die slopende bio industrie heerlijk. 

Ik ben al goed op weg! Van 96 kilo na baby #1 naar 80 kilo nu na baby #3! Dat betekent dat ik al op de helft ben van mijn uiteindelijke doel. Ik vind het belangrijk om de tijd te nemen. Crash diëten is voor niemand goed en werkt alleen maar averechts. Daarbij krijgt de kleine nog borstvoeding en is het voor mij extra belangrijk rustig aan te doen, omdat ik niet wil dat er afvalstoffen in de melk terecht komen. Alleen maar omdat ik zo nodig in die ene specifieke spijkerbroek wil passen.

 

 

Als ik het kan en inmiddels al zover gekomen ben, dan kan jij het zeker! Want zoals ik zei.. Het is helemaal niet zo moeilijk. Een gezond gewicht bereiken kan ook enorm genieten zijn en je hoeft jezelf niet alles te ontzeggen! Het is ook een ontdekkingsproces van wat er allemaal juist wél mogelijk is en natuurlijk het uitbreiden van je kennis over wat er nou ECHT gezond is! Of je nou wilt afvallen of aankomen, wees lief voor jezelf. Verwacht niet te veel en te snel resultaat, maar neem de tijd en verdiep je in wat echt gezonde voeding is. Neem niet alles aan voor ‘zoete koek’  wat er op internet staat, maar ga zelf op onderzoek uit en dan zal het je echt lukken! Net als mij haha…

 

 

 

Zet hem op! En stuur gerust een bericht of reactie bij vragen 🙂

 

Liefs,

Lisette