Muscle pasta!

Als veganist… Kom je dan wel aan genoeg proteïne? Dat is een vraag die je als (beginnend) veganist veel krijgt. Als je dan ook nog eens regelmatig sport, dan wordt je al helemaal scheef aangekeken. Alsof je een of andere alien bent. Een plant based voedingspatroon kan een actieve sporter toch niet ondersteunen? Hoe moet je nou kracht en spieren opbouwen op een plantaardige voeding? Daar heb je kip en kwark voor toch?

Let me tell you a little secret!

1. Je hebt helemaal niet zoveel eiwit nodig als jij waarschijnlijk denkt! Een gemiddeld persoon heeft maar zo’n 42g eiwit nodig per dag. Dat is niet veel he! -> check nutritionfacts.org als je zelf op onderzoek uit wilt gaan!

2.Er zijn ontzettend veel plantaardige eiwit bronnen. Sterker nog, alle eiwit wordt in eerste instantie gemaakt door planten! Alleen planten hebben de mogelijkheid om stikstof uit de lucht te halen en deze om te zetten in aminozuren (dr. Milton Mills, MD -> in ‘What the Health’  documentaire). Eiwitten/proteïne wordt opgebouwd uit deze aminozuren. Dat betekent dus ook dat wanneer je dierlijke producten eet, je in feite gerecyclede eiwitten eet. Waarom dan niet meteen naar de bron gaan?

Om even terug te gaan naar sporten en veganisme. Want dat is lastig.. Toch??? Nope again! Sommige van de allerbeste atleten op deze aarde zijn plantaardig. Om er maar even een paar te noemen:

De tennis zusjes Venus en Serena Williams

Maar nu weer even over deze muscle pasta!

Mocht je je helemaal uitgeleefd hebben in de gym en behoefte hebben aan een lekkere eiwit bom, dan is deze pasta voor jou! Hij zit vol met linzen. Linzen zijn peulvruchten en zitten bomvol met eiwitten! -> 21 g eiwit p 100 g linzen, dat terwijl er in magere kwark nog geen 10g eiwit zit p 100g, in rundergehakt 19, in kip ook zo’n 20g en in eieren maar 13g.
Echte plant power dus!

Ready to cook up some muscles?
Dan komt hier het recept!

 

Voor 2 personen:

200g linzen pasta (verse of uit verpakking)

1 ui

2-4 knoflook teentjes, afh van je smaak

2 tl kurkuma (gooi waar het maar kan kurkuma bij! Die sh*t is healthy!)

2 el italiaanse kruiden

250g champignons (kies de soort paddenstoel die je lekker vindt. het maakt niet veel uit. Zelf ben ik gek op kastanje champignons)

1 blik linzen

4 a 5 tomaten (of als je lui bent, een blik tomatenblokjes)

1 el rode wijn azijn

Olijven

optioneel:

handje vegan kaas

verse basilicum

Bereiding 15-20 min:
Ik neem altijd een blik linzen (of zelf voorgekookte linzen), want verse linzen koken duurt doorgaans lang en met 3 kids in huis ben ik graag efficiënt.  Kook de pasta volgens de verpakking. Verwarm in een pan op hoog/middelhoog vuur wat olie en fruit de ui en de knoflook aan tot de ui glazig ziet en doe daarbij de kurkuma en italiaanse kruiden. Vervolgens voeg je de champignons toe en bak je ie wat aan. Voeg de linzen, tomaten en rode wijn azijn toe. Laat heel even pruttelen en indikken. Je kookt de linzen in hun eigen vocht. Tot slot voeg je de olijven toe en strooi je wat plantaardige kaas en verse basilicum over het geheel heen. Super simpel en klaar in ongeveer een kwartier!

Eet smakelijk!