Ik kan me best voorstellen dat je denkt. Hoe doe je dat nou, met kinderen? Hoe geef je die nou een volwaardig plantaardig voedingspatroon? Juist met je kinderen wil je natuurlijk extra zorgvuldig zijn.

Volgens de wetenschap is al lang duidelijk dat een plantaardig voedingspatroon gunstig is en gezondheidsvoordelen op kan leveren gedurende alle fases in het leven. 
De Amerikaanse Academy of Nutrition and Dietetics (de grootste diëtisten organisatie ter wereld) zegt op basis van wetenschappelijk onderzoek dat: ‘een evenwichtig en uitgebalanceerd plantaardig voedingspatroon is gezond voor alle levensfases, inclusief die van (jonge) kinderen’.

Dat is toch geruststellend om te weten. Een plantaardig voedingspatroon is dus geschikt voor IEDEREEN. Wat je ook elders mag lezen op blogs of mensen die je volgt op social media (‘ik eet niet meer plantaardig, want mijn lichaam wil vlees’ of ‘ik sport veel dus heb ik vlees en zuivel nodig’). Onzin, wanneer je je voeding zorgvuldig samenstelt (wat je overigens ook zou moeten doen als je wel dierlijke producten eet) dan is het voor iedereen mogelijk om plantaardige voeding te eten. Het is dus niet zo dat een plantaardige voeding niet geschikt is voor jou, nee, JOUW plantaardige voedingspatroon is niet geschikt voor jou. Misschien eet je te weinig, of niet de juiste verhoudingen, etc..

 

Goed, maar even weer terug naar de kinderen. Fijn om te weten dat plantaardige voeding zeker geschikt is voor kids. Een voorbeeld kan echter zo fijn zijn en een goed houvast geven! Daarom heb ik een dag lang een dagboek bij gehouden van wat die koters van mij naar binnen stouwen. Ik wil niet zeggen dat het perfect is, maar it’s pretty damn good!

 

Dit zijn Mads en Indy. Mads is 4 jaar oud en Indy 2. We hebben ook nog een baby’tje van 7 maanden, Vik, maar die eet nog maar weinig vast voedsel, dus om daar een eetdagboek van bij te houden heeft weinig zin 😉

 

Eerst even kort, wat hebben kinderen nodig?

Kinderen en volwassenen hebben niet per se dezelfde voedingsstoffen in dezelfde verhouding nodig. Hoe doe je dat dan? Diëtiste Lisa Steltenpool stelde deze tabel samen  waardoor je in een oogopslag ziet welke voedingsmiddelen kinderen van welke leeftijd binnen zouden moeten krijgen.

Tabel gemaakt door plantaardige diëtiste Lisa Steltenpool en gepubliceerd in Vegan Magazine nr 112 van de NVV

 

Daarnaast is het nog verstandig om extra te letten op een aantal vitamines en mineralen. Vitamine D moet je altijd als supplement aanbieden bij kinderen t/m 4 jaar en vitamine B12 moet iedereen die (voornamelijk) plantaardig eet suppleren. Wil je hier meer in detail over lezen, klik dan hier.

 

Tromgeroffel… en dan nu… het dagboek!

 

Ontbijt:
Indy: 2 boterhammen met pindakaas (normaal eet zij ook soja yoghurt met muesli mee, maar vandaag wilde ze dat niet)
Mads: 200ml ongezoete soja yoghurt, 3 el ongezoete muesli, 1 el gebroken lijnzaad, een handje bessen en een banaan
+ allebei een bekertje plantaardige ongezoete ‘melk’ 

-> En ja, over een poos gaat Mads het dus waarschijnlijk echt niet cool vinden dat ik hem in de knalroze slabber van zn zusje op de foto heb gezet.. maar that’s life,  hahaha….

Vandaag kregen ze allebei dezelfde lunch trommel mee. Twee volkoren boterhammen belegd met vegetarische filet americain, snack tomaatjes en druiven. 

Na school hebben we gezellig samen in de keuken een snack gemaakt van geroosterde kikkererwten. Lekker knapperig. De kids noemen het zelfgemaakte ‘nootjes’ en ze mogen ze zelf kruiden. vandaag kozen ze voor kerrie madras kruiden.

[Verwarm de oven voor op 200′. Spoel een blik kikkererwten af en kruid naar smaak. Ongeveer 30 minuten in de oven en tussendoor een keer schudden].

Het avondeten bestond uit een opscheplepel zilvervlies rijst, een opscheplepel broccoli, wat gefrituurde tofu en zelfgemaakte ‘Chinese’ saus (uitje en knoflook aanfruiten, scheut sojasaus, bouillon, lepeltje suiker en lepel ketchup, wat witte wijn azijn en tot slot maizena om in te dikken -> beste saus ooit) Smullen!
Als toetje krijgen ze vaak nog wat alpro vanille yoghurt.

-> Zie je dat ik bijna vergeten was een foto te maken? Haha.. de borden zijn al half leeg! Goed teken toch? Het smaakte ze in ieder geval!

 

Dat was het eten van mijn kids vandaag. Als je goed naar bovenstaande tabel kijkt zie je dat ze nagenoeg alle boxjes aan tikken. Indy had wellicht iets meer fruit mogen hebben (maar dat heeft ze wel gehad, want die heeft de hele dag al het fruit uit mijn hand weg lopen trekken :D) En Mads had wat meer ‘vet’ mogen hebben uit noten, zaden of bijvoorbeeld een avocado (Indy had de twee dikbelegde boterhammen met pindakaas op). Ik had dus bijvoorbeeld wat cashew noten over het avondeten van Mads heen kunnen strooien om het helemaal af te maken. 

Al met al een prima dag dus!