Veganist worden – Maar HOE dan?

Holy guacamole… Ik weet nog goed toen ik net begon aan mijn 30 dagen vegan challenge dat ik dacht.. Maar wat ga ik dan ontbijten? Wat doe ik ‘s middags op mijn brood? Ik kan toch niet elke dag humus eten?! Lucky bastard die je er bent dat je op dit blog aanbeland bent!

Ik heb speciaal voor jou een aantal simpele stappen opgesteld die je hopelijk helpen om een vegan lifestyle gemakkelijker te maken.

 

Stap 1:

Veganist worden? Zo begin je! Maak het jezelf niet te lastig. Je hoeft niet meteen een level 10 vegan te zijn! Begin met kleine stapjes. Eet je normaal gesproken ’s ochtends een bakje yoghurt met muesli? Pak dan nu de soya yoghurt. Drink je een glas melk? Zorg dan nu voor een plantaardig alternatief. Misschien moet je even wennen aan de smaak. Dat is logisch. Maar de meeste gerechten die je normaal gesproken maakt, zijn gewoon plantaardig te maken door bepaalde producten te vervangen of weg te laten.

Stap 2:

Gun jezelf de tijd en je zult merken dat je na een paar dagen tot twee weken gewend bent aan nieuwe smaken. Ga maar na, vond jij koffie lekker de eerste keer dat je het dronk? Of een wijntje? Je smaak ontwikkelt zich mee met jouw gewoonten. Misschien ben je ooit wel een poosje suiker of zout vrij gaan eten. Dan herken je ook wat ik je zeg. Smaak verandert als jij je gewoontes verandert!

Stap 3:

Wil je niet te veel na hoeven te denken over welke vitamines en mineralen er in welk specifiek product zitten? Eet dan kleurrijk! Wanneer jij elke dag de regenboog op eet aan fruit en groente dan kun je er eigenlijk ook van uit gaan dat jij een voldoende variëteit aan vitamines en mineralen op eet.

Stap 4:

Eet voldoende! Eet jij (voornamelijk) whole foods, plant based? Dan zijn de producten die je eet doorgaans wat lager in calorieën dan wanneer je dierlijke producten eet. Dat betekent dat je dus meer en vaker mag eten (hell yeah!!). Om te voorkomen dat je (te veel) af valt of dat je een honger gevoel krijgt, zorg dan dat je regelmatig eet. Snacks zijn belangrijk! Minimaal 5 à 6 maaltijden per dag zijn goed voor je spijsvertering en goed voor je gezondheid. Dit zorgt er ook voor dat je niet gaat snaaien en naar ongezond voedsel grijpt.

Stap 5:

Geniet!!! Eten hoort leuk en lekker te zijn. Geniet van wat je maakt en wat je eet. Raak alsjeblieft niet bij elk product in de stress of het wel vegan is. Bijvoorbeeld; is dat E-nummer wel vegan; je bent uit eten, maar weet niet of het brood mandje wel vegan brood bevat… Chill… Perfectie bestaat niet. Je doet je best. Kies een modus waarbij het voor jou haalbaar is en waarbij je van je levensstijl en van je voeding kan genieten.

Topper! Zet hem op!

P.S. pssssst… Wil je tips voor lekkere gemakkelijke gerechtjes?? Ontbijt, lunch, diner en snacks? Klik dan hier!