Yo! Fijn dat je op mijn blog bent aanbeland en geïnteresseerd bent in veganisme (plantaardige voeding).

Maar waarom zou je dat willen? Welke halve gare zou zichzelf al dat lekkere eten willen ontzeggen?
Veganisten zijn er in alle soorten en maten, maar bijna geen een veganist is veganist omdat ze vlees, zuivel en kaas niet lekker vinden.Waarom dan wel? Dat zal ik je vertellen! Er zijn talloze redenen om de dierlijke producten te laten staan en na het lezen van dit blog vraag jij je hopelijk niet meer af, waarom vegan? Maar waarom NIET vegan?!

Vegan voor de dieren.

Elk jaar worden er meer dan 56 BILJOEN dieren vermoord voor menselijkeconsumptie! Dat zijn er 56.000.000.000.000 (ja je ziet het goed!!! Dat zijn 12 nullen! Kun je je dat bevatten?) In de vlees- en zuivelindustrie worden dieren gebruikt voor het product dat ze kunnen leveren. Het gaat daarbij om vlees of melk. En ja, dat geld ook voor de gezellige idyllische boerderijtjes bij jou om de
hoek. Een dier moet geld opbrengen en zodra het dat niet meer doet is het dier overbodig en een afval product. Dieren worden opgesloten en opgefokt totdat ze hun doel hebben bereikt en dan worden ze gedood. Ver voordat hun natuurlijke levensspanne voorbij is. Een melkkoe gaat gemiddeld vijf jaar mee, terwijl die normaal gesproken zo’n 20 jaar oud kan worden. Een schaap word in de bio industrie gemiddeld 8 maanden oud, i.p.v. de natuurlijke 20 jaar, een varken 6 maanden i.p.v. 15 jaar, een kalkoen 2 maanden i.p.v. 10 jaar, een legkip 1,5 jaar i.p.v. 8 jaar en ga zo maar door. En dan hebben we het nog niet over de misstanden in de industrie. Kippen die letterlijk door de poten zakken omdat ze te snel te veel opgefokt worden, varkens die zo vet zijn en in zo’n klein hok verblijven dat ze zich geeneens om kunnen draaien, koeien die maar blijven kalveren, maar hun kalven amper aan te zien krijgen voordat die weggehaald worden zodat wij de melk van de koe af kunnen nemen. Hoe meer je er over na gaat denken, hoe meer afkeer je krijgt voor de industrie waar je eerder misschien geen oog voor had. Ik ben zelf opgegroeid tussen de weilanden in Twente. Dat zag er altijd super gezellig uit hoor! En dierlijke producten stonden dan ook minimaal 3x per dag op het menu. Een glas melk bij het ontbijt of een schaaltje yoghurt. Een paar boterhammen met kaas voor de lunch en natuurlijk een flink
stuk vlees bij het avondeten, met tot slot een lekker bakje vla of yoghurt om het af te sluiten.

Nu kan ik mijn ogen niet meer sluiten voor de misstanden in deze industrie en red ik als veganist elke dag levens door simpelweg op een andere manier te consumeren.

Vegan voor het milieu.

Dit is een reden waar minder mensen over na zullen denken, maar door een dag veganistisch te leven verminder jij de co2 uitstoot met zo’n 9kg, je bespaart bijna 3 m2 bebost land en je bespaart meer dan 4 liter water. En dat dus ELKE dag dat jij geen dierlijke producten consumeert. De bio industrie is een van de meest vervuilende industrieën die er bestaan en is verantwoordelijk voor meer co2 uitstoot dan welke andere industrie dan ook. >70% van de landbouwgrond wordt gebruikt om gewassen te verbouwen die uiteindelijk door de veestapel opgegeten zal worden. De overige 20-30% wordt gebruikt voor het verbouwen
van groente en fruit voor menselijke consumptie. Minder bio industrie betekent dus ook een veel efficiëntere verdeling van de ruimte op aarde. Een groot deel van het regenwoud word gekapt om ruimte te maken voor juist het verbouwen van die gewassen voor de bio industrie. Dat is bebossing die zorgt voor een gezonde lucht, maar die ook geldt als natuurlijke habitat voor veel wilde
diersoorten. Eeuwig zonde dus om dat te kappen voor bijvoorbeeld mais voor koeien, varkens, kippen en schapen, terwijl we veel efficiënter kunnen verbouwen als we al dat groente en fruit rechtstreeks zelf op zouden eten.

Vegan voor je gezondheid.

Ongeveer 75% van de wereldbevolking is lactose intolerant. De WHO heeft rood en bewerkt vlees op de lijst van carcinogenen geplaatst (kanker verwekkende stoffen). Net als bijvoorbeeld sigaretten en arsenicum. Mensen zijn niet gemaakt voor de consumptie van dierlijke producten.Het eten van dierlijke producten draagt bij aan een groter risico op: een verhoogd cholesterol, hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en verschillende vormen van kanker. Een plantaardige voeding biedt juist een beschermende factor tegen al bovenstaande ziekten. Gevarieerde plantaardige voeding biedt voldoende voedingsstoffen om gezond en energiek te zijn. Daarbij is het geschikt voor elke fase in het leven. Dat geld dus ook voor kinderen, zwangeren en ouderen.

Vegan voor de mensen.

Veganisme kan een belangrijke bijdrage leveren aan het terugdringen van de honger in de wereld. Zoals hierboven beschreven staat wordt veruit het merendeel van de landbouwgrond bezet door gewassen die bestemd zijn voor de bio industrie en dus niet voor rechtstreekse menselijke consumptie. Het westerse ‘dieet’ vol met vlees en zuivel is een verspilling van de middelen die we
tot onze beschikking hebben. De vee stapel verbruikt veel meer proteïne, water en calorieën dan ze oplevert. De meeste proteïne van plantaardige voeding word gebruikt om het lichaam van het dier te laten werken en wordt niet omgezet in vlees, eieren of melk. Wanneer plantaardig voedsel direct door mensen geconsumeerd zou worden zou er veel meer voedsel beschikbaar komen, terwijl er veel minder grond voor gebruikt hoeft te worden. Ok dan! Kudo’s voor jou dat je dit hele blog door geakkerd hebt! Hopelijk ben je er wat wijzer van geworden en heb je nu NOG meer motivatie om je op een plantaardige/veganistische levensstijl te richten!

Peace!