OMG, als vegan kun je toch nooooooit alle vitamines en mineralen binnen krijgen die je nodig hebt?

Hoe zit het dan met ijzer, en calcium en ohja met proteïne? First of all… proteïne is geen vitamine of mineraal en daar kom ik later op terug in een ander blog… Second of all…. WRONG!!!! Natuurlijk kun je alle vitamines en mineralen uit plantaardige voeding halen. Vrij gemakkelijk zelfs. Maar bovenstaande is vaak wel de eerste reactie die je krijgt als je een ander vertelt dat je vegan bent of overweegt om vegan te worden, of misschien is het wel iets waar je zelf bang voor bent! Niet gek om zo te denken gezien alle marketing door de vlees en zuivel industrie die je vertellen hoe hard je hun producten nodig hebt, maar gelukkig is het dus geen probleem! Laat me een geheim aan je verklappen. Eet je voldoende, gevarieerd en alle kleuren van de regenboog? Dan is het bijna onmogelijk om niet voldoende  voedingsstoffen binnen te krijgen.

Zo simpel is het!

Echter… er is 1 uitzondering op de regel! Vitamine B12.

Vitamine B12 komt niet van nature voor in plantaardige voeding. Het wordt geproduceerd door een bacterie die zich bevindt in de grond, in de darmen van dieren en in water. Mensen produceren zelf ook vitamine B12 in hun darmen, maar wij zijn zo geëvolueerd dat dit gebeurd op een plek waarbij het niet meer opgenomen wordt in ons lichaam. Vroeger bevatte onze voeding namelijk vitamine B12 in overvloed, maar tegenwoordig leven wij zo hygiënisch dat alle B12 eruit gefilterd wordt (gelukkig maar, want zo hebben we bijvoorbeeld ook geen cholera meer in ons drinkwater! 😉 ). Vitamine B12 is een in water oplosbare vitamine die in ons lijf opgeslagen kan worden. De meeste mensen hebben dan ook een voorraadje. Vul je die niet aan dan heeft dat ernstige gevolgen voor je hersenen en zenuwstelsel. Gelukkig is het ontzettend makkelijk en goedkoop om vitamine B12 te supplementeren. Het wordt toegevoegd aan veel verrijkte veganistische vlees en zuivel vervangergs, maar het is verstandig
toch een supplement te nemen hier voor om zeker te zijn dat je voldoende binnen krijgt. Die zijn erg goedkoop en makkelijk voorradig in bijvoorbeeld de drogisterij. Vitamine B12 slik je in hoge hoeveelheid. Wanneer je de dagelijks aanbevolen hoeveelheid inneemt (4-7mcg) is dat niet voldoende, omdat je lichaam vitamine B12 niet zo makkelijk op neemt. Wanneer je dagelijks vitamine
B12 neemt is 250mcg voldoende, neem je wekelijks vitamine B12 dan is 2500 mcg voldoende. Neem je te veel, dan plas je het overschot gewoon uit. Let er bij het kopen van een B12 supplement wel op dat het daadwerkelijk veganistisch is
en dat er geen vulmiddelen van dierlijke oorsprong gebruikt worden zoals lactose of gelatine.

Tip

Wil je je wat verder verdiepen in de plantaardige bronnen van vitamines en mineralen of ben jij, net als ik, iemand die een visuele geheugensteun prettig vind? De Nederlandse Vereniging voor Veganisme verkoopt een super coole voedingsposter waarbij je heel makkelijk in één oogopslag kunt zien welke vitamines en mineralen je uit welke voeding kunt halen.

Bronnen: Jacknorris.com, veganisme.org & nutritionfacts.org